شب گذشته هم دو طرف مذاکراتی طولانی و فشرده را برگزار کردند که تا ساعت 1:30 به طول انجامید.
ایران در هیچ کدام از این مذاکرات زیاده خواهی ها و درخواست های فراتر از توافقات 1+5 را نپذیرفت و 1+5 هم قادر به ارائه ابتکار عمل منطقی در مقابل ایران نبود.
هیئت ایرانی فردا (یکشنبه 3 بهمن) به ایران بازخواهد گشت.
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان پس از پایان مذاکرات ایران و 1+5 در استانبول در کنفرانسی مطبوعاتی گفت: به نظر من گفتوگوهای استانبول فرصت خوبی بود برای اینکه گفتگوها را مبتنی بر فرهنگ و تمدن انجام دهیم.
* گفتوگوی مفید مبتنی بر منطق مشترک است
وی افزود: یکی از بحثهایی که ما همیشه داشتیم این است که گفتوگو وقتی میتواند مفید و موفق و رو به جلو باشد که مبتنی بر یک منطق مشترک باشد، اگر شما به جای یک منطق مشترک، خواستید از ابزار دیگری استفاده کنید این حتما دیگر گفتگو نخواهد بود و دیکته خواهد بود و دیکته شایسته یک نوع گفتگوی مبتنی بر فرهنگ ملتها نیست.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: بر همین مبنا ما گفتگو در استانبول را در ژنو پیشنهاد کردیم چون معتقد بودیم امروز بسیاری از گفتگوها در عرصه موضوعات بینالملل میتواند در بسترهای تمدن اسلامی شکل بگیرد.
* همکاری حول نقاط مشترک توافق طرفین در ژنو بود
به گزارش فارس، وی اضافه کرد: آنچه ما در ژنو توافق کردیم چند نکته اساسی داشت، اینکه گفتوگو برای همکاری حول نقاط مشترک باشد و این توافق طرفین در ژنو بود به همین خاطر حتماً این به ذهن همه متبادر میشود که همکاری و به خصوص درباره نقاط مشترک حتما باید گفتوگوهایی رو به جلو و همراه با پیشرفت باشد، وقتی که قرار است بر اساس نقاط مشترک گفتوگو شود و گفتوگو برای همکاری باشد، حتما میتواند رو به جلو، موفق و سازنده باشد.
* احترام به حقوق ملتها بستر لازم برای گفتوگو است
وی با طرح این سوال که این گفتوگوها چه وقتی میتواند موفق باشد؟ گفت: وقتی الزامات این منطق مشترک مشخص باشد، گفتوگوها مفید است. حتماً وقتی که شما صحبت از همکاری میکنید از آنچه موجب رویارویی و دشمنی با یک ملت میشود باید از آنها اجتناب کنید، وقتی شما صحبت از همکاری برای نقاط مشترک میکنید حتما باید به حقوق ملتها احترام بگذارید.
جلیلی با بیان اینکه امروز صحبت از حقوق ملتهاست، گفت: آن چیزی که به صراحت در قوانین و مقررات بینالمللی از آن یاد شده یک بستر لازم برای گفتوگو است. فکر نمیکنم اگر به جامعه بینالمللی و جهان بگوییم که باید گفتوگو بر مبنای حقوق ملتها باشد آن را تعبیر به این کنند که این پیش شرط برای گفتگو است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: صحبت از احترام به حقوق ملتها بستر لازم برای گفتگو است، همچنان که اجتناب از دشمنی با ملتها و اجتناب از رفتارهای غلط موجب شده حقوق ملتها نادیده گرفته شود.
* ایران با نگاه مثبت در نشست استانبول شرکت کرد
وی گفت: منطق مشترک گفتگو میتواند برای گفتگوها و همکاریهای بیشتر در یک بستر سازنده کمک کند، بر همین مبنا ما با یک نگاه مثبت و ابتکار عمل و پیشنهادات مشخص به استانبول آمدیم. ما فکر میکردیم و فکر می کنیم که ظرفیتهای ایران امروز ظرفیتهای غیرقابل انکاری است و میتواند فرصتهای بسیار خوبی را برای همکاری در سطح بینالمللی فراهم کند و ما واقعا با یک نگاه سازنده وارد گفتوگوها شدیم و این مطالب را ارائه کردیم.
جلیلی اضافه کرد: ما فکر میکنیم امروز طیفی از موضوعات مختلف میتواند بستر همکاری بین ملتها به خصوص در سطح بینالمللی باشد تا ما بتوانیم جهانی مملو از صلح، سعادت و عدالت را برای همه ملتها داشته باشیم.
جلیلی گفت: آنچه که ما به آن تأکید داشتیم این است که گفتوگو باید بر اساس یک منطق مشترک باشد یعنی قانون و مقررات بینالمللی در موضوعات مختلف باید باشد و به حقوق ملتها احترام گذاشته شود و از رفتارهای غلطی که در تقابل با حقوق قانونی ملتهاست اجتناب شود و اینها همان منطق مشترکی است که همه به آن اذعان دارند، کسی نیست که در جامعه بینالمللی این موضوعات را نپذیرد.
* ظرفیتهای زیادی برای همکاری در عرصه هستهای وجود دارد
دبیر شورای عالی امنیت اظهار داشت: یکی از بحثهای اساسی ما فکر میکنیم میتواند موضوع همکاری در سطح بینالمللی باشد اتفاقا موضوع هستهای است. همکاری حول موضوع هستهای یکی از بحثهای بسیار ضروری است و ما به جد باور داریم که در عرصه بحث هستهای حتماً ظرفیتهای بسیار زیادی برای همکاری وجود دارد، اولا برای خلع سلاح، چون امروز یک موضوع بسیار مهم است و نگرانی جدی که در سطح بین المللی وجود دارد این است که چرا قدرتهایی که سلاح هستهای دارند هنوز خلع سلاح نشدند این موضوعی مهمی برای همکاری است.
* جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای موضوعی مهم برای همکاری است
وی با بیان اینکه موضوع دوم این است که حتما باید یک همکاری جدی بین ملتها برای جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای صورت گیرد، گفت: امروز جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای یک موضوع بسیار مهم برای همکاری است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: نکته سوم این است که امروز مصارف صلح آمیز انرژی هستهای یک ضرورت برای ملتهاست و این بحث جدی است. ما معتقدیم ان پی تی به عنوان معاهدهای که حافظ حقوق ملتهاست وظایفی را برای انحراف از مقاصد صلح تعیین میکند و این حتماً باید تقویت شود.
* اعضای NPT باید از حقوق خود برخوردار باشند
جلیلی خاطرنشان کرد: یکی از بحثهای مهم تقویت NPT این است که بین مقررات و حقوق یک توازن باشد یعنی اعضای NPT باید به همان میزان که به وظایف خود عمل میکنند از حقوق خودشان برخوردار باشند، اگر شما این توازن را ایجاد نکنید مهمترین لطمه را به NPT زدید.
وی اضافه کرد: امروز یکی از بحثهای اساسی که وجود دارد و در این گفتگوها به جد روی آن تأکید شد این بود که باید حق اعضای NPT در حقوقی که دارند، رسما اعلام شود و به رسمیت شناخته شود اینها اسمش پیش شرط نیست و لازمه بحث است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: اگر ما صحبت از مقررات بینالمللی و معاهده NPT میکنیم باید از این به عنوان یک پیش شرط یاد کرد و به نظر من رویکرد مثبتی که ما باید داشته باشیم این است که بتوانیم بین حقوق و وظایف یک توازن جدی ایجاد کنیم.
* آژانس 25 بار عدم انحراف فعالیتهای هستهای ایران را تائید کرده است
جلیلی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک عضو فعال آژانس در این سه محور فعالیتهای بسیار مثبت و موثری را داشته است، ما بیشترین همکاری را با آژانس داشتیم، حتی ما سالها فراتر از تعهدات پادمانی خودمان اقداماتی را برای همکاری با آژانس داشتیم.
وی با اشاره به آخرین گزارش آژانس درباره برنامه هستهای ایران گفت: در آخرین گزارش مدیرکل آژانس برای 25 بار رسما و به صراحت اعلام شد که فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران هیچگونه انحرافی از مقاصد صلح آمیز نداشته است.
جلیلی همچنین با اشاره به بازدید نمایندگان آژانس از تاسیسات هستهای ایران اظهار داشت: ما هفته گذشته اتفاقا در کنار همکاری که با آژانس دعوت کردیم از نمایندگان جامعه بینالمللی و کشورهای عضو ان پی تی که بیایند و از نزدیک فعالیتهای هستهای ایران را ببینند و شما مشاهده کردید که نمایندگان 130 کشور عضو جامعه بینالمللی هفته پیش به تهران آمدند و مشاهده کردند که فعالیتهای ایران پیشرفتهای خوبی داشته و ایران با آژانس همکاری خوبی داشته است و آنها این همکاری ایران را تحسین کردند.
* چه کسی سلاحهای هستهای را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داد؟
سعید جلیلی گفت: امروز یکی از بحثهای جدی ما جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای است که دو آسیب جدی را در پی دارد.
وی افزود: ساخته شدن برخی موضوعات فرضی و کاذب برای این است که موضوعات اصلی در سایه قرار گیرند که در نشست جنبش عدم تعهد و کنفرانس خلع سلاح آن را مورد تأکید قرار دادیم.
جلیلی با اشاره به وجود 200 کلاهک هستهای در خاک اروپا پرسید که چرا باید این تعداد کلاهک هستهای در خاک اروپا مستقر باشد و سؤال دیگر این است که سلاحهای هستهای رژیم صهیونیستی را چه کسی در اختیار آن قرار داده و آیا نباید این موضوع بررسی شود.
* گزارش ناپدید شدن 200 پوند مواد هستهای در خاک آمریکا منتشر شود
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با بیان اینکه کسانی که برای مقاصد صلح آمیز قطعنامه صادر میکنند چرا در این خصوص یک بیانیه نیز صادر نکردهاند، اظهار داشت: بیش از 200 پوند مواد هستهای که ظرفیت به کارگیری در سلاح هستهای را دارد 40 سال پیش در خاک آمریکا ناپدید شد و خود مقامات آمریکایی نیز رسماً این موضوع را اعلام کردند، این مواد کجا رفته و چرا 40 سال کسی گزارشی در این خصوص ارائه نداده است.
جلیلی این موضوعات را نگرانیهایی جدی خواند و یادآور شد: نباید با موضوعات کاذب توجه ما منحرف شود بلکه وظیفه همه ما و به خصوص رسانهها این است که این موضوعات را مطرح کرده و سؤال کنند که چرا در خصوص فعالیت صلح آمیز یک کشور هزاران مطلب منتشر میشود اما در خصوص گم شدن این مقدار مواد هستهای هیچ مطلبی منتشر نشده و یا بسیار کم به آن پرداخته شده است.
* عدم تعهد یک رکن اساسی برای همکاریهای هستهای است
وی با ذکر این نکته که میتوان در موضوع هستهای همکاریهای بسیار خوبی را شکل داد، به جنبش عدم تعهد اشاره کرد که بیش از 130 کشور دنیا را شامل میشود و یک رکن مهم در خصوص همکاریهای هستهای میباشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه ما آمادگی داشتیم در استانبول این بحث را دنبال کنیم، خاطرنشان کرد: کماکان نیز این آمادگی وجود دارد و از آنها میخواهیم که بر مبنای نقاط مشترک و احترام به حقوق ملتها از این گفتوگوها برای رسیدن به صلح و عدالت استفاده کنند.
* پیشنهاد سوآپ سوخت در مذاکرات هستهای مطرح شد
جلیلی با اشاره به اینکه ایران از گفتوگوها حول نقاط مشترک استقبال میکند، ابراز امیدواری کرد که این گفتوگوها نشان دهد که ملتها میتوانند بر اساس یک منطق مشترک با یکدیگر گفتوگوهای خوبی را داشته باشند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سؤال که آیا در خصوص سوآپ سوخت پیشنهادی مطرح شد یا خیر؟ گفت: در خصوص همکاریهای هستهای یکی از موضوعاتی که ما بر آن تأکید کردیم همین است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: فکر میکنم در خصوص استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای فعالیتهای زیادی را میتوان انجام داد تا همه کشورها امکان استفاده از انرژی صلح آمیز هستهای را داشته باشند.
جلیلی ادامه داد: تبادل سوخت در چارچوب همکاری بین ملتها میتواند شکل بگیرد اما لازم این است که هر گونه اقدامی مبتنی بر همکاری و به رسمیت شناختن حقوق کشورها صورت بگیرد و از اقداماتی که موجب مقابله با ملتهاست اجتناب شود.
وی در خصوص پیشنهاد مشخص به ایران در مذاکرات استانبول گفت: همکاریهای صلح آمیز در استفاده از انرژی هستهای یک موضوع مناسب برای همکاریها بین ملتها است اما لازمه آن توجه به مواردی است که در NPT تصریح شده است. یعنی حق داشتن چرخه سوخت هستهای از سوی اعضاء.
* روند غلط مقابله با حقوق ملتها که در گذشته جریان داشت باید اصلاح شود
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: ما در این گفتوگوها اعلام کردیم که روند غلط مقابله با حقوق ملتها که در گذشته جریان داشت باید اصلاح شود و ما کماکان آمادگی داریم در این بستر گفتوگوها را ادامه دهیم.
جلیلی در ادامه نشست مطبوعاتی خود پس از مذاکرات استانبول به خبرنگاران گفت: بحث حقوق ملتها و داشتن چرخه سوخت هستهای و غنیسازی اورانیوم چیزی نیست که ما گفته باشیم بلکه به صراحت در NPT آمده است و ما گفتهایم که باید این حق مورد احترام همه باشد.
وی افزود: موضوع تبادل سوخت صرفاً میتواند یک موضوع برای همکاری بین کشورها در استفاده بیشتر از انرژی صلح آمیز هستهای باشد که این موضوع میتواند همواره جریان داشته باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه ما در اینجا گفتوگوهایی با 1+5 داشتیم، خاطرنشان کرد: با آمریکاییها هیچ گفتوگوی مستقلی نداشتیم چرا که ضرورتی نداشت.
* برزیل و ترکیه کاری کردند که برخی قدرتها در انجام آن ناکاماند
جلیلی در خصوص نقش ترکیه در مذاکرات اظهار داشت: ما معتقدیم در موضوعات بینالمللی باید همه ملتها نظر داشته باشند و تصمیمگیری کنند.
وی ادامه داد: ساختار حاکم بر مناسبات بینالمللی باید یک ساختار دموکراتیک باشد و این معنی بدین معنی نیست که چند کشور بخواهند خودشان را به عنوان جامعه بینالمللی معرفی کنند، آیا 130 کشور عضو عدم تعهد جامعه بین المللی نیستند؟
دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه چرا چند کشور به خودشان اجازه میدهند خود را به عنوان نماینده جامعه جهانی معرفی کنند، یادآور شد: آنچه در بیانیه تهران صورت گرفت حرکتی مبارک در این جهت بود یعنی نشان داد که کشورهایی مثل ترکیه و برزیل با استفاده از ظرفیتهای بسیار خوبی که دارند میتوانند در عرصه مناسبات بینالمللی اقداماتی داشته باشند که برخی قدرتها علیرغم همه ادعاهای خود در این زمینه ناکاماند.
جلیلی با اشاره به نقش مثبت اردوغان و لولا نخست وزیر ترکیه و رئیس جمهور برزیل در صدور بیانیه تهران، اظهار داشت: این نقش نشان داد که امروز ظرفیتهای بسیار خوبی در کشورهای مستقل و آزاد وجود دارد که میتوان برای جامعه بینالمللی حرف جدیدی داشته باشند.
* تونی بلر اول از محاکمه خود نجات یابد بعد نظر دهد
وی به برگزاری گفتوگوها در استانبول اشاره کرد و گفت: این موضوع با توجه به همین نقش ترکیه است و ما از آن استقبال میکنیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: هر چه در این عرصه بتوانیم نقش کشورهای مستقل را تقویت کنیم، به سود جامعه جهانی است.
جلیلی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص اظهارات تونی بلر علیه فعالیتهای هستهای ایران در دادگاه خود گفت: اجازه دهید اول بلر از این محاکمه و خطا نجات یابد تا بعد. بحثهای ما همین است که افرادی به خود اجازه میدهند با نادیده گرفتن حقوق ملتها اقداماتی کنند که نتیجه آن کشته شدن صدها هزار انسان بیگناه است اما هیچگاه درباره آنها قطعنامه صادر نمیکنند و هیچ کس از آنها سؤال نمیکند.
وی با طرح این سؤال که چرا باید تونی بلر را دولت انگلیس تنها محاکمه کند؟ یادآور شد: وی حتی بدون اجازه شورای امنیت اقدامات خلافی انجام داده و به عراق حمله کرده که نتیجه آن کشته شدن صدها هزار انسان است اما هیچ کس امروز از آنها سؤال نمیکند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: شورای امنیت که خود باید مدافع حقوق ملتها باشد با حق وتوی خود کسانی را که بخواهند محاکمه کنند، وتو میکند و این همان بحثی است که ما مطرح کردیم که باید مناسبات بینالمللی عادلانه و مبتنی بر احترام به حقوق ملتها باشند.
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در کنفرانس مطبوعاتی که امروز پس از نشست استانبول برگزار شد، گفت: امروز مقابله با ملتها متأسفانه در اشکال مختلف دنبال میشود که من در گفتوگوهای ژنو آن را بیان کردم.
* ترور دانشمندان کشورمان یک رسوایی بزرگ برای جامعه بینالملل است
وی ادامه داد: امروز برخی قدرتها به خود اجازه میدهند بیان کنند که ما برای اینکه مانع دسترسی یک ملت به انرژی صلح آمیز هستهای شویم باید از اقدامات امنیتی بهره بگیریم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اظهارات مسئول سازمان اطلاعات انگلیس گفت: او رسماً این موضوع را اعلام میکند و دو هفته بعد 2 دانشمند هستهای در ایران ترور میشوند.
جلیلی با طرح این سؤال که چه ارتباطی است بین اینکه در قطعنامههای شورای امنیت اسامی دانشمندان هستهای قرار داده میشود و بعد تروریستها این دانشمندان را هدف قرار میدهند، اظهار داشت: این یک سؤالی است که که باید به جامعه بینالمللی پاسخ آن را بدهند.
وی این موضوع را یک رسوایی بزرگ برای جامعه بینالمللی خواند و افزود: امروز قطعنامههای شورای امنیت را تروریستها اجرا میکنند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اظهارات صریح آنها مبنی بر استفاده از ابزار فنی مانند ویروسهای کامپیوتری برای مقابله با فعالیتها و حرکت یک ملت گفت: ایران عضو NPT است و تمام فعالیتهای آن زیر نظر آژانس است. چه کسی به آنها اجازه داده که چنین کاری را انجام دهند، البته در همه این زمینهها هم ناموفق و ناکام بودهاند.
* اشتون خیلی وقتها با مباحث ما همراهی داشت
جلیلی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص به نتیجه نرسیدن مذاکرات اظهار داشت: در یک جامعه جهانی که مبتنی بر احترام به حقوق ملتها است، گفتوگوها باید بر اساس یک منطق مشترک باشد. من از خانم اشتون تشکر میکنم که اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات با منطق رفتار کرد گفتوگوها باید بر اساس منطق ادامه پیدا کند که این لازمه جهان آزاد است.
وی افزود: ما معتقدیم نباید گفتوگوها بر اساس یک اراده خاصی تعیین شود. چرا که گفتوگو وقتی میتواند مفید، سازنده و رو به جلو باشد که مبتنی بر یک منطق مشترک باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: اشتون نیز خیلی وقتها با مباحث ما همراهی داشت اما او به نمایندگی از برخی از کشورها آمده بود و این شخصیت حقیقی مستقل از آن شخصیت حقوقی بود.
جلیلی ادامه داد: ما فکر میکنیم راه موفقیت و گفتوگوها بین ملتها در همه مسائل بینالمللی بر اساس منطق مشترک و اجتناب از مقابله با حقوق ملتها است.
* یافتن نقاط مشترک برای گفتوگوهای آینده
وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص پیشنهاد برای دور بعدی مذاکرات نیز گفت: مباحثی مطرح شد و همانطور که در ژنو بحث کردیم که آمادگی داریم و توافق بر این بود که برای یافتن نقاط مشترک گفتوگو کنیم. اشتون گفت باید نقاط مشترکی را پیدا کنیم و امیدواریم آنها بتوانند با پیدا کردن نقاط مشترک در گفتوگوهای آینده حضور پیدا کنند و ما همیشه برای گفتوگوها آماده هستیم. بر اساس منطقی که اعلام کردیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سؤال که آیا ایران اعلام کرده بود که این مذاکرات آخرین فرصت غربیها میباشد یا خیر؟ یادآور شد: آنچه بیان شد این بود که این نشست یک فرصت است برای گفتوگوها و همکاریهای بیشتر که آنها از آن استفاده کرده و مغتنم شمارند.
جلیلی ادامه داد: ما همواره آماده گفتوگو مبتنی بر منطق هستیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تشکر ویژه از داود اغلو وزیر خارجه ترکیه گفت: در گفتوگوهای تهران که منجر به بیانیه تهران شد نقش اوغلو برجسته و شایسته بود و در همین گفتوگوها نیز وی تلاش و همکاریهای خوبی داشت تا منطق مشترک و نزدیکی دیدگاهها را به وجود آورد.
* ما آماده ادامه گفتوگوها هستیم
جلیلی دیدگاه ایران را کاملاً روشن و مشخص خواند که بر اساس احترام به حقوق ملتها و اجتناب از مقابله با حقوق ملتها آماده گفتوگوها میباشد و خاطرنشان کرد: حتی اگر آنها آماده باشند بعد از ظهر نیز آماده ادامه گفتوگوها هستیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص نقش چینیها در گفتوگوها گفت: در گفتوگوهایی که داشتیم برخی دوستان به خصوص چینیها با رویکرد بسیار مثبت و سازندهای با بحثها رو به رو بودند. حتی بسیاری از مباحثی که مطرح میشد که نباید دچار اشتباهات محاسباتی در آینده شوند و بتوانند در یک مسیر صحیح حرکت کنند و یک حرکت مثبتی را برای گفتوگوها دنبال کنند را از سوی دوستان چینی شاهد بودیم.
وی در این خصوص که اعلام شده بیانیه تهران برای غربیها اهمیتی ندارد، گفت: اگر آن منطق که گفتیم مبنا قرار بگیرد در عرصههای مختلف فرصتهای زیادی برای همکاری است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص برخی اظهارات اشتون و احتمال وجود زمینههای همکاریها در آینده گفت: بعید است چنین اظهاراتی را اشتون کرده باشد چرا که گزارشهای رسمی مدیر کل آژانس بیش از 25 بار اعلام شده که فعالیتهای هستهای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران هیچگونه انحرافی نداشته است.
* بحثهای اساسی بین ایران و آمریکا وجود دارد
جلیلی در خصوص مذاکرات هیئت ایرانی و آمریکایی گفت: بحثهای اساسی است بین ایران و آمریکا چرا که 30 سال است دیوار بی اعتمادی وجود دارد ما بارها گفتهایم که آمریکا لازم است در رفتار خود نسبت به ملت ایران و حرکتی که طی 30 سال گذشته در تقابل با ملت ایران داشته، دست بردارند.
وی در این خصوص که این روند تا چه زمانی ادامه پیدا میکند، گفت: آنچه مطرح میکنیم به عنوان منطق مشترک احترام به حقوق ملتها بحثی است که همه آن را میپذیرند، اما این موضوع باید آثار عملی خود را نشان دهد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: NPT حقوق ملتها را تصریح کرده و میگوید داشتن چرخه سوخت هستهای از جمله غنی سازی اورانیوم جزء حقوق ملتها است که باید این موضوع را به طور صریح اعلام کنند که این همان بروز منطق مشترک است.